Nyt on herännyt kysymys, että mikä on johtoryhmäasia? Mikä siis ylipäätään on johtoryhmän rooli ja mitä asioita johtoryhmän kannattaa käsitellä? Johtoryhmän lisäksi talossa on johtotiimi, joka on vapaamuotoisempi ja hieman pienempi työkokous sekä laajennettu johtoryhmä, jossa enemmän pienempiä päälliköitä mukana. Näiden lisäksi kokoontuu ns. johdon valmennus, jossa on vielä lisää porukkaa, ja jonka tavoite on enemmän valmennuksellinen kuin päätöksellinen, joskin päätöksentekoa kohti siinäkin ollaan valumassa.

Luin juuri artikkelia, jossa tuumailtiin seuraavaa: ”On jatkuva muistuttamisen aihe pitää esityslistat lyhyinä mutta asiat isoina. Pyrimme käyttämään aikaa tulevaisuuteen katsomiseen ja strategisesti merkittäviin kysymyksiin”. Esimerkissä johtoryhmän kokoukset pyrittiin pitämään lyhyinä ja tehokkaina. "Mitä väliä on kelloon vilkuilulla ja ajankäytöllä yrityksen kilpailukyvyn kannalta?" Asiasta oli tehty tutkimus, jonka perusteella todettiin että yksi menestyviä johtoryhmiä yhdistävä tekijä on tehokas ajankäyttö. ”Tämä ei tarkoita sitä, että kaikki tehdään mahdollisimman nopeasti vaan että panostetaan oikeisiin asioihin. Tutkimusten perusteella johtoryhmät tuhlaavat aikaa lillukanvarsiin ja menneiden asioiden käsittelyyn".

Nyt alkaa jo näyttää, että lillukanvarsiin menee liikaa aikaa. Ihan väistämättä. Ei johto pysty koskaan kontrolloimaan kaikkia toimintoja asiantuntijaorganisaatiossa ja vaikka pystyisikin, niin johtoryhmä ei ole se paikka. Paljonko yksi johtoryhmän kokous maksaa? Firman kovapalkkaisimmat ovat asettuneet pöydän ympärille jättäen muut työnsä kesken ja mitä varten; keskustellakseen tyhjänpäiväisestä! Tai ei ehkä tyhjänpäiväisestä, mutta asioista, jonka osaava johtaja päättää helposti ihan yksin ja ihan nopeasti. Ei siihen kokousta tarvita. Sitten kun isoja asioita on listalla, ne häviävät sinne kaiken pienen sekaan siten, että pienikin näyttää suurelta ja suuri pieneltä. Tätä tietenkin voi käyttää hyväksi, mutta kuka siten haluaisi toimia...